Comunicate



Organizația Mondială a Copiilor Talentați (OMCT) comunică:

În perioada 29 mai – 1 iunie 2013 la Chișinău s-a desfășurat Festivalul-Concurs internațional al Talentelor Lumii ”Micul Prinț”. Fiind un exemplu de bune practici de muncă de voluntariat, an de an, pe parcursul a două decenii, voluntarii de la OMCT în frunte cu poeta Renata Verejanu, autorul proiectului, desfășoară acest original dialog dintre culturi și popoare, promovând la nivel internațional mii de tinere talente de pe toate continentele.
La ediția a XX, care s-a desfășurat la Teatrul Ginta Latină din Chișinău în cele trei secțiuni (cântec, dans, poezie proprie) ale Concursului au participat 50 de tinere talente din Italia, România, Belarus, Ucraina, Kazahstan, Moldova.
Juriul Internațional (în componență de 10 persoane) i-a identificat pe cei mai buni, deși toți participanjții au evoluat foarte bine. Ieri, la Concertul de Gală de la Palatul Național, a avut loc decernarea premiilor. Învingătoii sunt (la prinţi şi, separat, la prinţese):

Premiul Mare: Țîbari Stanislav, Moldova,
Ciobanu Adriana, Piatra Neamț, România
Premiul I
Isabela Pamparău, Botoșani, România,
Ilia Secin, Ucraina
Premiul II
Gabriele Mariani, Italia, Enache Mihai, Botoșani, România
Dimitriana Chircu, Laura Bairamova (Moldova)
Premiul III
Artiom Lobanțov, Ucraina, Victor Dănuță, Moldova,
Lia Șekimova, Kazahstan, Barancicova Daria, Belarus,
Premiile speciale ale Ministerului Tineretului și Sportului:
Maleca Galina, Orhei,
Staver Romina, Strășeni,
Morari Tudor
Un Premiu Special a oferit Ministerul Culturi și peste 20 de alte Premii Speciale a oferit OMCT.
Secțiunea DANS:
Premiul I – Ansamblul ”Zazerkalie”, Borisovo, Belarus,
Premiul II – Danilova Nelly, Kazahstan,
Premiul III – Nicoleta Bejan
Premiul Special al Revistei ”Micul Prinț” – Barancicova Daria, Belarus,
Secțiunea POEZIE:
Premiul I –Kiseleva Olga
Premiul II – Sidorenco Esenia
Premiul III – Hahaeva Margarita, Kurîliv Ecaterina
Premiul Special ”Cel mai tânăr autor” – Eduard-Constantin Oxenti
Mihai Ghimpu, președinte PL, a oferit deținătorilor Gran Prix câte 2000 lei la fiecare.
Cu prilejul ediției a XX a Festivalului-Concurs Internațional al Talentel Lumii Micul Prinț, la 1 iunie 2013 la Chișinău s-a desfășurat Primul Summit al Tinerelor Talente.

Agenția de Presă a Junilor Jurnaliști ”AMP-Internațional”


Comunicate de presa

2013, ULTIMA PRESELECȚIE

Eveniment cultural-educațional internațional de prestigiu

Comunicat de presă

Organizația Mondială a Copiilor Talentați (OMCT)
anunță preselecția pentru
Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii ”Micul Prinț”,
ediția a XX.
Sunt admiși în concurs tinere talente
cu vârsta cuprinsă între 8-18 ani,
la următoarele secțiuni:

Cântec - muzică ușoară, populară, romanțe, folk (solo, duet)
Dans - popular, modern (solo, duet, colectiv),
Poezie – proprie
Instrumentiști – chitară, nai, fluier, vioară, cobză, acordeon (solo, duet)
La Ediția a XIX este propusă și secțiunea
Tineri compozitori - (cu vârsta de până la 21 ani),
piesa/lucrarea propusă pentru concurs poate fi interpretată de autor
sau de alt interpret (ultimul trebuie să aibă vârsta de până la 18 ani).

Doritorii de a se înscrie în Concurs expediază sau prezintă la preselecție:
lucrarea cu care vor să participe în Concurs,
CV-ul îndeplinit pe propria răspundere,
o poză color,
Cei care vor trece preselecția vor achita taxa de participare.

Pentru informații: tel. 022 22 66 75.
E-mail: wotcmoldova@yahoo.com

Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii ”Micul Prinț”
nu oferă bani, oferă cu mult mai mult - PRESTIGIU...

OMCT,
Consiliul de Conducere






Balul Micului Prinț, retransmis la EURO TV  

pic02[1]Micul Prinţ la 20 de ani

În ziua de 16 decembrie 2012 a avut loc, în sala Palatului Naţional din Chişinău, spectacolul ”Balul Micului Prinţ”, ediţia a V-a, dedicată aniversării a 35 de ani de creaţie poetică a poetei Renata Verejanu şi a 20 de ani de la fondarea Revistei ”Micul Prinţ”, revistă de cultură românească pentru copii şi adolescenţi, unică în peisajul publicisticii din Basarabia. Fondatorul acestui act de cultură Dan Verejanu, fiul poetei, care la data fondării mergea în clasa întâi, îşi aminteşte cu nostalgie şi strângere de inimă de acele începuturi. De menţionat faptul că în acei ani Revista ”Micul Prinţ” era o noutate editorială, mai ales că în acea perioadă Basarabia îşi declarase independenţa faţă de Moscova şi economic se afla în colaps. El a ţinut să ne spună câte ceva despre naşterea Revistei ”Micul Prinţ”: ”Am vrut să editez o revistă pentru copii, cu largul concurs al copiilor pe de ambele maluri ale Prutului, şi nu numai.

Revista fiind făcută în totalitate de copii. Noutatea constă în faptul că nici unul dintre reporteri nu depăşeşte vârsta de 18 ani. Revista are statut de ONG, iar ca prioritate are promovarea culturii româneşti. Tot ca noutate pentru spaţiul basarabean al acelor vremuri este faptul că revista se editează în două limbi: română şi engleză, şi în totalitate color”. Ideea altui proiect cu numele de ”Micul Prinţ” s-a născut din momentul când se căutau copii talentaţi pentru colegiul redacţional al revistei, astfel, luând naştere Festivalul-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii ”Micul Prinţ”. Timp de trei ani acest concurs s-a desfăşurat la Bucureşti (1997-1999). Astfel Concursul capătă un prestigiu internaţional, participând la el copii talentaţi din întreaga lume. Şi revista şi concursul au ajuns la cea de-a XX-a ediţie, prin grija poetei Renata Verejanu şi a fiului dânsei.
* Spectacol festiv unic între Nistru şi Prut *

Pe un timp cu ninsori şi viscole siberiene, cu troiene mai înalte decât copiii care au venit însoţiţi de părinţii lor, într-un număr impresionant, evenimentul aniversar în totul lui a fost feeric, deoarece pe scenă s-au produs cei mai talentaţi copii din capitală. Poeta Renata Verejanu a ţinut să precizeze: ”Alături de mari personalităţi ale culturii române, care au evoluat: scriitori, compozitori, interpreţi şi dansatori, – au participat sute de copii, punctul culminant fiind lecţia deschisă: EU AM DREPTUL. Specific, această lecţie deschisă este unica pe continentul european, şi nu numai”. 101 perechi de prinţişori şi prinţese au umplut toţi odată scena Palatului Naţional. Toţi aceşti copii, câţi s-au produs pe scenă, au fost urmăriţi din sală de aproape 2000 de spectatori, foarte receptivi. În luarea sa de cuvânt, academicianul şi criticul literar Mihai Cimpoi a spus: ”Toţi cei prezenţi în sală asistăm la un Bal Naţional Regal şi rămân surprins că sala este arhiplină, şi afirm, că numai Renata Verejanu este capabilă de aşa ceva”. Nu se cunosc motivele din care nu a participat la acest grandios spectacol nici o persoană cu funcţie politică, deşi organizatorii le-au făcut invitaţie. Să fie de vină faptul că ei nu suportă concurenţa din partea copiilor şi nici a unui poet care mai este şi lider al Societăţii Civile? Să nu-şi fi dorit, aceştia, să vadă mulţimea de copii, cei mai talentaţi din capitală, care le-au dat o lecţie de civism moral?

Dintre cei care s-au produs pe scenă amintim câteva dintre personalităţile marcante: Silvia Goncear şi Diana Văluţă, câştigătoare a Marelui Premiu al Festivalului ”Crizantema de Aur” de la Târgovişte, artista poporului Mariana Bahnaru, colindătorii renumitei interprete de muzică populară, artistă a poporului Maria Iliuţă, compozitoarea şi interpreta Natalia Croitoru, nimeni alta decât cea care a pus pe muzică poemul Cântec al Renatei Verejanu. Au înfruntat timpul potrivnic de afară Ionel Istrati, din or. Dubăsari, Trasnistria, un cunoscut rapsod şi publicului de peste Prut, un altul, venit de la Tighina, este Alexandru Manciu, împreună cu Karisma într-un frumos duet, El Radu, frumoasa Cătălina Rusu, duetul Corina Ţepeş şi Costi Burlacu, Vasile Macovei, care i-a chemat în jurul său pe scenă pe toţi copiii din sală, şi alţi tineri interpreţi. Este de subliniat faptul că spectacolul a fost susţinut în marea majoritate de câştigătorii Marelui Premiu la diferite ediţii ale Festivalului-Concurs Internaţionl al Talentelor Lumii ”Micul Prinţ”. O prezenţă deosebită a fost cea a epigramistului Gheorghe Bâlici, care a ţinut sala în hohote de râs. S-au încadrat perfect în spectacol dansatorii de muzică populară şi folclor, ansamblurile ”Busuiocul” şi ”Lăstăreii”, cele peste 50 de perechi ale lui Mihai Chiriac, şi ei laureaţi ai Concursului Internaţional ”Micul Prinţ”. A citit din creaţia poetei Renata Verejanu tânărul actor Roman Mălai. Finalul a fost apoteotic, prietenii Micului Prinţ primind diploma ”20 de ani împreună cu Revista ”Micul Prinţ”. Întreaga asistenţă i-a aplaudat pe copiii care şi-au luat la revedere până la o nouă ediţie a Balului Micului Prinţ.
Mihai Sultana Vicol, România